Om Projekt FredrikaVÅRA MÅLGODA SEDERWIKIPEDIAMÖTENTILLBAKABLICKFINLANDUKRAINAHELSINGFORSRASEBORGÅLANDNAGUINGÅIDROTTFÖRFATTAREBIRGER CARLSTEDTÖVRIGT

Vi på projekt Fredrika märkte att alla sommarpratare i Sverige är tydligt synliga på Wikipedia. Kategorin Sommarvärdar 2020 innehåller varje person som varit sommarvärd i radioprogrammet Sommar i P1 - de finns också listade på sidan Lista över sommarvärdar under 2020-talet

Men “en ann’ är så god som en ann’!”. Alltså ska vi ha det också i svenska Finland! Sagt och gjort. Efter några minuters copy&paste av Yles Sommarpratare artikel, find&replace, WikiMarkup-editering samt kategorisering med QuickCategories kan Fredrika nu presentera: Kategorin Sommarpratare 2020 på svenska Wikipedia. 

Kategorin “Sommarpratare 2020” syns på alla sommarpratares Wikipediasida längst nere bland andra kategorier. Kan du gissa vem denna person är baserat på kategorierna? 

För att få veta vem denna person är, klicka här

Fredrika skapade även en sida: Lista över sommarpratare under 2020-talet. Här ser man tydligt med rök länk de som inte har sida på svenska Wikipedia - men de kan ha sida på andra språk.

Lista över sommarpratare under 2020-talet

15 har sidor på svenska, och 20 har inte. Ben Furman har sida på finska, tyska och turkiska, men inte svenska. Karin Storbacka och Eva Kela har bara Wikipediasida på finska. Enligt Wikipedias principer får de inte själva skriva sina sidor, men personer i deras omgivning får gärna göra det. 

På finska Wikipedia skapade vi sidan Sommarpratare samt Luokka:Sommarpratare 2020. Luokka ansågs överflödig och markerades för borttagning efter en kort diskussion, men sidan sågs som bra och får leva kvar. 

Personernas sidor får gärna också nämna i själva löptexten att de varit med som Vegas sommarpratare. Vi lade till det för Tim Sparv, Thomas Blomqvist och Kaj Arnö - det skulle gärna få finnas med på resten som varit sommarpratare. 

Så ser Tim Sparvs sida ut med ett inlägg om sommarprat med referens till Yles sidor. 

Vad sen då? Det finns ju inte ännu kategorier och listor för sommarpratare 2019, 2018, osv, en egen Sommarpratare-sida för själva programmet eller svenska sidor för Furman, Storbacka och Kela. Allt hinner vi inte med. Kanske nån känner sig inspirerad? Typ Yle eller Parad?

Skulle du villa bidra till det svenska i Finland på Wikipedia? Läs mera om hur du kan bidra och följ oss på TwitterFacebook, eller Instagram

Ps. Kategorin existens möjliggör körande av Fredrikas lupp som analyserar och ger en vidare överblick av kategorins sidor. 

Fredrikas Lupp av Sommarpratare 2020. Analysen finns grafiskt och numeriskt

Luppen visar hur mycket sidorna lästs relativt till den mest lästa på svenska - och hur långa sidorna är relativt till den längsta sidan. Furman, Storbacka och Kela uteblir från analysen, då de inte har sida på svenska och således inte är med i svenska kategorin, och den finska kategorin inte får behållas.
Du kan se analysen för Sommarpratare 2020 grafiskt eller numeriskt. Om någon annan analys intresserar, kolla Fredrikas Lupp.

Projekt Fredrika förbättrar täckningen av det svenska i Finland på Wikipedia, främst på svenska men också på andra språk. Läs om oss på Wikipedia (Projektsidan, Project page, Projektisivut, Projektseite, Page du projet, страница проекта, eller följ oss på Twitter, Facebook, Instagram, eller Youtube.