Om Projekt FredrikaVÅRA MÅLGODA SEDERWIKIPEDIAMÖTENTILLBAKABLICKFINLANDUKRAINAHELSINGFORSRASEBORGÅLANDNAGUINGÅIDROTTFÖRFATTAREBIRGER CARLSTEDTÖVRIGT

Det är svampsäsong och många kanske plockar fram telefonen för att klura ut svamparna de hittar i skogen. De kanske hamnar in på Wikipedia som innehåller en riklig mängd med information och bilder på djur-, växt- och ja, svamparter. 

På Wikipedia är det ju dessutom relativt lätt att hoppa mellan svenska och finska sidan för att få bekräftat vad svampen heter på det andra inhemska språket, eller vad kusinerna från Tyskland kallar svampen.

Hur många svampar finns det på Wikipedia? Kategorin Svampar innehåller hundratals sidor, men de intressantaste är kanske Matsvampar som innehåller 208 stycken och Giftiga svampar med 65 stycken. 

Vi kollade de 30 vanligaste svamparna i Finland på Wikidata - valt utgående från Axxells vildmarksguide artkännedomexamen. Det blev en snygg dynamisk sökning inklusive namn på finska och svenska samt ätligheten. Testa själva här! Lite städning fanns det att göra, men nu är dessa svampar i skick för allmänheten att utnyttja.

En snappshot av en Wikidata-sökning på svampar, se hela sökningen

Men hur är det med Finlands perspektiv på svampar på svenska Wikipedia? Projekt Fredrika har lärt sej att utbredningen av arter i Finland är något som ofta fattas i svenska artiklar - helt enkelt för att det inte finns källmaterial för Finland. Så är fallet för svampar också. Hej biologer! Gör nånting så att vi kan dela med mera på Wikipedia! 

Helt förlorat är det inte. Artikeln Lista över matsvampar innehåller faktiskt kolumnen Handelssvamp i Finland 2007 - motsvarighet för Sverige finns inte. Så 1-0 till Finland i det fallet. 

Skulle du villa bidra till bättre sidor om svampar på Wikipedia? Kanske lägga till en egen bild? Läs Hur du kan bidra.

Projekt Fredrika förbättrar täckningen av det svenska i Finland på Wikipedia, främst på svenska men också på andra språk. Läs om oss på Wikipedia (Projektsidan, Project page, Projektisivut, Projektseite, Page du projet, страница проекта, eller följ oss på Twitter, Facebook, Instagram, eller Youtube.