Om Projekt FredrikaVÅRA MÅLGODA SEDERWIKIPEDIAMÖTENTILLBAKABLICKFINLANDUKRAINAHELSINGFORSRASEBORGÅLANDNAGUINGÅIDROTTFÖRFATTAREBIRGER CARLSTEDTÖVRIGT

Vad är Fredrikas lupp? 🤖

Analysverktyget Fredrikas lupp är ett program som hjälper oss att systematiskt identifiera brister och hål i Wikipedias innehåll, så vi får ett bredare perspektiv och vet var vi ska lägga våra resurser.

Luppen listar artiklar enligt tema på Wikipedia och kategoriserar artiklarna språkvis enligt popularitet, längd och kvalitet på basen av en detaljerad analys av länkar, språkvarianter, kategorier, redaktörer och bilder. Fredrikas lupp kan också granska om artiklar är rätt kategoriserade.

Redskapet är allmängiltigt för hela Wikipedia, men avsett att i första hand tillämpas på sidor med anknytning till det svenska i Finland (oavsett språk).

Hur fungerar luppen?

Programmet fredrikas_lupp.py är ursprungligen skrivet av Kaj Arnö och sedan vidareutvecklat av Tobias Jern – utgående från idéer av andra (mer eller mindre datakunniga) Fredrikor.

Den första varianten av luppen klarade endast av att läsa Wikipedia (på engelska kallat scraping) men sedan år 2019 kan programmet göra egna halvautomatiska ändringar, som en bot. Nytt för 2020 är att luppen nu ger mer visuella rapporter.

Fredrikas lupp körs av en begränsad grupp inom Projekt Fredrika, dels för att programmet är resurskrävande och vi vill undvika att belasta Wikipedias servrar i onödan men också för att vi spara på utvecklingsarbetet och det kan vi genom att ställa högre tekniska krav på användarna.

Programmet är byggt med programmeringsspråket Python (som finns inbyggt i varje Mac och fås gratis för Windows och Linux), förstärkt med verktyget wikitools (som är gratis, men behöver installeras separat). 

Vilket ämne skulle du vilja se Luppens resultat för? Begär en analys!

Mejla oss: info@projektfredrika.fi

Använda luppen själv?

Om du vill köra luppen själv, kan du be om koden av Projekt Fredrika. Verktyget kräver tillsvidare goda IT-kunskaper att använda. Programmet laddas ner på datorn och körs lokalt med terminalkommandon.

Mejla oss: info@projektfredrika.fi

Projekt Fredrika förbättrar täckningen av det svenska i Finland på Wikipedia, främst på svenska men också på andra språk. Läs om oss på Wikipedia (Projektsidan, Project page, Projektisivut, Projektseite, Page du projet, страница проекта, eller följ oss på Twitter, Facebook, Instagram, eller Youtube.