Om Projekt FredrikaVÅRA MÅLGODA SEDERWIKIPEDIAMÖTENTILLBAKABLICKFINLANDUKRAINAHELSINGFORSRASEBORGÅLANDNAGUINGÅIDROTTFÖRFATTAREBIRGER CARLSTEDTÖVRIGT

Den här veckan har Projekt Fredrika tittat närmare på statyer och minnesmärken i Helsingfors. Skörden är en hel del fina bilder på Wikimedia Commons och några nya artiklar.

Inför veckan analyserade vi läget och sammanfattade i bloggen Helsingfors statyer och minnesmärken. Vi märkte att många statyer saknade artikel på svenska, bland dem Tre smeder.

https://twitter.com/projektfredrika/status/1361624439419469824

Vi märkte också att ​Johan Ludvig Runebergs staty endast hade artikel på finska, och skrev på både svenska och engelska. Har man döpt sitt projekt efter Fredrika Runeberg kan man inte annat än skriva om hennes mans staty, skapad av parets son Walter.

https://twitter.com/projektfredrika/status/1361998799586131970

Finlands främsta personmonument, Alexander II på Senatstorget i Helsingfors, saknade också artikel på svenska, så vi skrev.

Vår projektfotograf Sofia tog kameran och gick ut och knäppte bilder av många av Helsingfors statyer och minnesplaketter i det vackra vintervädret. Dessutom laddade Robert upp några minnesplaketter.

Här kommer ett bildsvep:

Johan Ludvig Runeberg, Walter Runeberg, 1885, Esplanadparken

Moderskärlek, Emil Cedercreutz 1928, Fölskvären

Vattennymfer, Lek II, Viktor Jansson 1942, Esplanadparken.

Topelius och barnen, Ville Vallgren 1932, Bangatan 2

De skeppsbrutna, Robert Stigell, 1898, Observatoriebacken

Minnesmärke till Tove Jansson, Ulrikasborgsgatan 1 där Toves ateljé låg.

Minnesplakett på Svenska Teaterns fasad över första spelningen av Jean Sibelius Finlandia.

Minnesplakett för skyddskårshuset som fungerade 1941-1944 på Hesperiaparken 15, Helsingfors

Projekt Fredrika förbättrar täckningen av det svenska i Finland på Wikipedia, främst på svenska men också på andra språk. Läs om oss på Wikipedia (Projektsidan, Project page, Projektisivut, Projektseite, Page du projet, страница проекта) eller följ oss på TwitterFacebook, eller Instagram.

Projekt Fredrika förbättrar täckningen av det svenska i Finland på Wikipedia, främst på svenska men också på andra språk. Läs om oss på Wikipedia (Projektsidan, Project page, Projektisivut, Projektseite, Page du projet, страница проекта, eller följ oss på Twitter, Facebook, Instagram, eller Youtube.