Om Projekt FredrikaVÅRA MÅLGODA SEDERWIKIPEDIAMÖTENTILLBAKABLICKFINLANDUKRAINAHELSINGFORSRASEBORGÅLANDNAGUINGÅIDROTTFÖRFATTAREBIRGER CARLSTEDTÖVRIGT

Denna vecka fortsätter Projekt Fredrika med temaserien Helsingfors, det svenska Finlands ansikte utåt. Vår överblick över Helsingforsrelaterade Wikipediaartiklar visar att artiklar om personer från Helsingfors samt om sevärdheter i Helsingfors läses mest. Eftersom offentliga konstverk är mycket tillgängliga jämfört med annan typ av konst i dessa Covid-19 tider, bestämde vi oss för att börja med statyer och minnesmärken.

Få artiklar på svenska om statyer

Utgångsläget på svenska Wikipedia är inte så imponerande. Kategorin Skulpturer i Helsingfors innehåller bara 8 artiklar. Mest visningar på svenska och andra språk får Sibeliusmonumentet, Havis Amanda och Mannerheims ryttarstaty - se statistiken i Fredrikas Lupp.

Finska Wikipedia erbjuder Luettelo Helsingin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä, en lista på 494 offentliga konstverk - en bra checklista, men tyvärr utan namn på svenska. Av 494 har 105 artikel på finska.

De tio mest lästa i kategorin på finska:
1. Sibelius-monumentti
2. Havis Amanda
3. Risto Rytin muistomerkki - finns ej på svenska
4. Aleksanteri II (patsas, Helsinki) - finns ej på svenska
5. Luettelo Helsingin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä - listan finns ej på svenska
6. Marsalkka Mannerheimin ratsastajapatsas
7. Kolmen sepän patsas - Tre Smeder fanns ej tidigare på svenska
8. Lyhdynkantajat
9. Johan Ludvig Runebergin muistomerkki - Runebergs staty finns ej på svenska
10. Paavo Nurmi (patsas) - finns ej på svenska

En väsentlig “finlandssvensk” staty vi saknade på svenska Wikipedia är Tre Smeder - så vi skapade den! Oskrivna är ännu till exempel Johan Ludvig Runebergs staty i Esplanadparken, bronsstatyn av Alexander II på Senatstorget, samt presidenter som Pehr Evind Svinhufvud.

Vill du hjälpa?

  1. Vilka är de väsentliga finlandssvenska statyerna i Helsingfors?
  2. Vill du skriva på svenska eller på något annat språk om Helsingfors?

Minnesplaketter

Finska Wikipedia erbjuder också Luettelo Helsingin muistolaatoista. Av 50 rader är endast fyra om plakett med text på svenska. Mest känd är Tove Janssons plakett på Ulrikasborgsgatan. Vi blev tipsade av Riko Eklundh om Adolf Ehrnrooths minnesplakett på Myntgatan på Skatudden och har nu lagt med den på Wikimedia Commons, och på listan. På Commons finns kategorin Plaques in Helsinki med många relevanta bilder som kunde användas på Wikipedia.

Vill du hjälpa?

  1. Vad finns det för andra väsentliga finlandssvenska minnesplaketter i Helsingfors som borde dokumenteras? 
  2. Ta ett foto av en plakett så laddar vi upp den på Wikipedia

Fredrika städar i Wikidata på svenska och engelska

I Wikidata finns 108 kulturarv (Q210272) inom Helsingfors varav 66 har artikel på finska, 9 på svenska, 9 på engelska, 8 på franska, följd av 5 på franska, etniska, ryska och kinesiska - se sökning i Wikidata.

Av 108 kulturarv inom Helsingfors hade ytterst få etikett och beskrivning på svenska. Nu har alla etikett och beskrivning på svenska samt koordinater och P973-länk till hamhelsinki.fi. Vi fyllde i det med hjälp av verktyget OpenRefine samt Helsingfors konstmuseums lista från kartta.hel.fi. Ett alternativt redskap för att granska Wikidata-fält är TABernacle.

Wikidatas alla kulturarv på karta - se sökning

Wikidatas etiketter och beskrivningar visade sig vara ganska enkla och korta, så vi valde 19 statyer i centrala Helsingfors och förbättrade ytterligare deras etiketter och beskrivningar.

Utvalda skulpturer och minnesmärken i Helsingfors med förbättrade etiketter och beskrivningar i Wikidata på svenska och engelska - gick det rätt till? - gör sökningen själv

Vi laddade ner fälten som CSV från Wikidata, skrev förbättringarna i Google Spreadsheet och laddade upp förbättringarna med QuickStatements. Vi kollade med verktyget ProWD vilka fält är mest använda för statyer, och såg till att de är ifyllda.

Wikidata på ännu flera språk

Wikidatas innehåll blir allt viktigare då innehållet används över språkgränserna. För att se hur statyernas etiketter och beskrivningar ser ut på Wikidata på tyska, franska och ryska - klicka här.

Hör gärna av dej om du är intresserad av att översätta Wikidata!

Andra “tekniska” observationer

Stockholm har en så kallad navruta för skulpturer - något som Helsingfors också kunde ha - så vi skapade Mall:Skulpturer i Helsingfors och satt den med på alla existerande skulpturers sidor. Så här ser den ut i den nyskrivna artikeln om Tre Smeder:

Pinfärska navrutan Skulpturer i Helsingfors i Tre Smeders artikel

Statyernas svenska artikels infobox-mall {{Konstverk}} eller {{Geobox|Monument}} hämtar inte ännu data från Wikidata. Vi provade den allmänna mallen {{databox}} för statyer som saknar infobox, men för t.ex. skulpturen Rumba fick tillkomstår-fältet namnet utgivningsdatum, och konstnär blev skapare - men via diskussion går saken vidare.

Vi granskade att alla 24 skulpturer (vår lista + svenska kategorin) finns på OpenStreetMap. Vi lade till Wikidata-koden för tio stycken där den saknades (se changeset i OSM). Detta gör datan i Wikidata och Wikipedia ännu mera tillgänglig sinsemellan. Intressant att märka att många hade inskription ifylld i OSM (endast på engelska av någon anledning), medan inte en enda har egenskapen inskription (P1684) ifylld i Wikidata.

Projekt Fredrika förbättrar täckningen av det svenska i Finland på Wikipedia, främst på svenska men också på andra språk. Läs om oss på Wikipedia (Projektsidan, Project page, Projektisivut, Projektseite, Page du projet, страница проекта) eller följ oss på TwitterFacebook, eller Instagram.

Projekt Fredrika förbättrar täckningen av det svenska i Finland på Wikipedia, främst på svenska men också på andra språk. Läs om oss på Wikipedia (Projektsidan, Project page, Projektisivut, Projektseite, Page du projet, страница проекта, eller följ oss på Twitter, Facebook, Instagram, eller Youtube.