Om Projekt FredrikaVÅRA MÅLGODA SEDERWIKIPEDIAMÖTENTILLBAKABLICKFINLANDUKRAINAHELSINGFORSRASEBORGÅLANDNAGUINGÅIDROTTFÖRFATTAREBIRGER CARLSTEDTÖVRIGT

Denna vecka tittar Projekt Fredrika på byggnader i Helsingfors. Det är nästa del i vår serie Helsingfors, det svenska Finlands ansikte utåt.

Mest lästa artiklar om byggnader i Helsingfors

Kategorin Byggnader i Helsingfors verkade väl ifylld från tidigare. Efter en liten städning analyserade vi den med Fredrikas Lupp.

Skärmdump från Fredrikas Lupp med statistik från de senaste 60 dagarna: bläddra och sortera topp 100 eller bläddra underkategorierna

Artikeln om Stockmann toppar på svenska i statistiken för de senaste 60 dagarna - delvis p.g.a. företagets aktuella läge, men möjligen också för att den är en “Utmärkt artikel” och visades på svenska Wikipedias första sida 22.12.2020. I körningen i december var det Presidents slott som toppade listan i samband med självständighetsfirandet.

På finska, engelska, tyska och de flesta andra språk är det Helsingfors domkyrka som tar segern. På ryska är det Hartwall-arenan och Uspenskijkatedralen som tar första och andra plats. Populära på andra utländska språk är även Tempelplatsens kyrka, Olympiastadion, centralstationen och Finlandiahuset. Kinesiskan har aningen annorlunda profil med Fölisön som tvåa och centrumbiblioteket Ode som trea. 

Hur många byggnader finns det i Helsingfors?

I Wikidata finns det 4921 byggnader (Q41176) inom (P131) Helsingfors - se sökningen - alla har dock inte Wikipediaartikel. I den svenska kategorin för byggnader i Helsingfors finns det 275 artiklar, i finska 1010, i engelska 249, i tyska 67, i franska 356, i ryska 78 artiklar, i japanska 25 och i kinesiska 65 artiklar (antal sökt med petscan).

Det är intressant att se att hotell är speciellt bra täckta på franska, och gravgårdar finns på ryska.

Vad är en “finlandssvensk” byggnad?

Projekt Fredrika ämnar visa upp det svenska i Helsingfors. Vad anser du att har en speciellt svensk historia i Helsingfors som borde lyftas fram?

Hur kan man härleda en byggnads finlandssvenskhet med Wikipedia eller Wikidata?

1) Byggnad med länk till finlandssvensk

Maskinellt kan man söka på alla artiklar inom Byggnader i Helsingfors och se vilka som har länk till Finlandssvensk, -a, -ar - de torde ha en högre “fisveness” än andra. För tillfället hittar sökningen med petscan sex stycken:

  1. Svenska Teatern
  2. Lilla Teatern
  3. Amos Andersons konstmuseum
  4. Teater Viirus
  5. Forum, Helsingfors
  6. Klockriketeatern

En ännu mera avancerad formell för “fisveness” skulle säkert lyfta fram intressanta artiklar.

2) Byggnader ritade av finlandssvenska arkitekter

Vi skapade 27.5.2020 kategorin Finlandssvenska arkitekter som idag innehåller 21 personer. Wikidata hittar ytterligare 22 finlandssvenska arkitekter som kunde läggas till i kategorin.

Exempel på objekt i Helsingfors med arkitekt (P84) finlandssvensk

Wikidata möjliggör en sökning på byggnader ritade av finlandssvenska arkitekter. Den hittar för tillfället 98 byggnader. Många saknar etikett och beskrivningar på svenska i Wikidata.

3) Subjektivt valda byggnader

Från egen granskning hittade vi följande byggnader med någon sorts svensk koppling, vars Wikipediaartikel kunde förbättras:

Bland Museer: Ehrensvärdmuseet är utan artikel på svenska. Nationalmuseet, Helsingfors stadsmuseum, Ateneum, och Amos Rex är speciellt korta jämförda med finska. Förresten, snyggt att det finns en navruta för museer och konstmuseer i Storhelsingfors.

Bland Sportanläggningar kunde man titta på Helsingfors ishall och HiFK, samt Braheplan och FC Football Club - som saknar artikel men har en nyutgiven bok.

Svenska teatern är överlägsen bland Teatrar i visningar, men svenskspråkiga Lilla Teatern och Viirus är inte långt bakom.

Ambassader innehåller för tillfället endast Sveriges ambassad. T.ex. USA, Ryssland, Norge, Tyskland och Frankrike kunde vara värda en svensk artikel och granskning av andra språk.

Finska kategorierna Helsingfors herrgårdar och Villor i Helsingfors representerar möjligen de förmögnare historiska, svenska talande invånarna av Helsingfors, men de har få svenska artiklar - endast Östersundom gård och Villa Hjelt.

Skolor har speciellt tydlig finlandssvenskhet. Skolorna är dock inte kategoriserade under byggnader på Wikipedia, så vi har inte tittat noggrannare på dem i just detta fall.

Vad städade vi i kategorin?

Vi skapade några saknade underkategorier på svenska för att göra det lättare att jämföra innehåll till andra språk. Det blev Ambassader, Bibliotek och Hotell. Via detta märkte vi att Helsingfors centrumbibliotek Ode fanns på svenska men var inte kategoriserad i Byggnader i Helsingfors-kategorin. 

Vi märkte att köpcentrum, gravgårdar, parker, torg och platser finns under Byggnader-kategorin på en del andra språk fast de inte direkt är byggnader. Det torde bero på att andra språks kategori även innefattar konstruktioner: på engelska heter det Buildings and structures och på finska: Helsingin rakennukset ja rakennelmat. Kanske den svenska kategorin borde utvidgas till att innefatta samma underkategorier som motsvarande utländska?

Projekt Fredrika förbättrar täckningen av det svenska i Finland på Wikipedia, främst på svenska men också på andra språk. Läs om oss på Wikipedia (Projektsidan, Project page, Projektisivut, Projektseite, Page du projet, страница проекта) eller följ oss på TwitterFacebook, eller Instagram.

Projekt Fredrika förbättrar täckningen av det svenska i Finland på Wikipedia, främst på svenska men också på andra språk. Läs om oss på Wikipedia (Projektsidan, Project page, Projektisivut, Projektseite, Page du projet, страница проекта, eller följ oss på Twitter, Facebook, Instagram, eller Youtube.