Den här veckan har Projekt Fredrika tittat närmare på svenska skolor i Helsingfors. Vi har fått erfara att skolorna har en inte så lite brokig historia, med många namnbyten!
Inför skolsatsningen gick vi igenom vilka skolor som redan fanns på Wikipedia och hur välrepresenterade de var. I bloggtexten Startskott för svenska skolor i Helsingfors berättar vi mer om den analysen.
Den här veckan tittar vi närmare på skolor i Helsingfors. Helsingfors har många gamla skolor med intressanta smeknamn som Revan, Bullan, Broban och Zillen. En del finns på Wikipedia men långtifrån alla: https://t.co/Jxgd5mgJRL
— Det svenska Finland på Wikipedia (@projektfredrika) March 22, 2021
Anrika nedlagda lärdomsskolor
Ett av våra fokusområden under veckan var Helsingfors gamla skolor. En stor del av Helsingfors skolor sammanslogs eller lades ner i och med grundskolereformen på 1970-talet. Skolorna lever ändå kvar i arkiven, och på Wikipedia.
Läroverket för gossar och flickor (Brobergska samskolan) på 1890-talet. Vet någon vad krokarna användes till?
Då vi analyserade läget bland Helsingfors skolor på Wikipedia inför temaveckan skapade vi också en navigationsruta över skolorna. Navigationsrutor är ett bra sätt att skapa översikt över det innehåll som finns på Wikipedia om ett visst ämne.
Antalet röda länkar (oskrivna artiklar) har minskat i den här rutan under den gångna veckan.
Projekt Fredrika har nu skapat artiklar om de anrika och numera nedlagda lärdomsskolorna Munksnäs svenska samskola (Muncca, tidigare Svenska samskolan i Helsingfors), Läroverket för gossar och flickor (Broban, Brobergska samskolan), Lönnbeckska gymnasiet (Lönkan) och Tölö svenska samskola (Zillen).
https://twitter.com/projektfredrika/status/1374303701100343300
Vi passade samtidigt på att skriva mer om vad läroverk innebär i Finland.
Vi har också lagt till många bilder som vi hittat i Helsingfors stadsmuseums fina arkiv helsingforsbilder.fi, bland dem de bilder som syns i bloggen.
Elever från Svenska samskolan i Helsingfors (senare Munksnäs svenska samskola) på klassresa till Tallinn år 1931. En del traditioner lever kvar!
Svenska normallyceum eller Norsen på Unionsgatan 2 år 1931. Kökspersonalen har en del smutsdisk att ta itu med!
Svenska folkskolor i Helsingfors
I och med grundskolereformen på 1970-talet lades också folkskolorna ned. Vad var en folkskola? Vi märkte att konceptet folkskola i Finland saknades i artikeln om folkskolor, så vi skrev.
Vi skapade också artiklar om de tidigare folkskolorna Topeliusskolan (Toppan) och Cygnaeusskolan (Banan), samt en egen navigationsruta.
Topeliusskolan är i dag ett svenskspråkigt lågstadium. Bild: Constantin Grünberg, CC BY 4.0
År 1977 var ett avgörande år för skolor i Finland. Vi skapade också en navigationsruta för de gymnasieskolor som grundades i och med reformen eller sedan dess, Svenska gymnasier i Helsingfors sedan 1977.
Vi skapade också en artikel för Tölö specialgymnasium (Speccen), som verkade 2002-2015. År 2015 gick skolan ihop med Gymnasiet Svenska normallyceum och blev Tölö Gymnasium. Tölö gymnasium fanns redan på Wikipedia, men vi snyggade till skolans artikel och klargjorde historian bakom gymnasiet.
Svenska läroverk (blåa) och folkskolor (röda) i Helsingfors på Wikidata. Kör sökningen själv med resultat på karta.
Vi såg även till att alla svenska läroverk och folkskolor i Helsingfors vi skapat är rätt ifyllda på Wikidata, med bland annat smeknamn (P1449), årtal grundat (P571), årtal upphört (P476), ersatt av (P1336), grundare (P112), officiellt språk (P37), bild (P18) och koordinater (P625). För koordinater satt vi de koordinater skolan varit längst på. Se sökning.
Resultat på Wikidata-sökning på svenskspråkiga folkskolor och läroverk i Helsingfors - se hela resultat med sökningen här
Projekt Fredrika förbättrar täckningen av det svenska i Finland på Wikipedia, främst på svenska men också på andra språk. Läs om oss på Wikipedia (Projektsidan, Project page, Projektisivut, Projektseite, Page du projet, страница проекта, eller följ oss på Twitter, Facebook, Instagram, eller Youtube.