Om Projekt FredrikaVÅRA MÅLGODA SEDERWIKIPEDIAMÖTENTILLBAKABLICKFINLANDUKRAINAHELSINGFORSRASEBORGÅLANDNAGUINGÅIDROTTFÖRFATTAREBIRGER CARLSTEDTÖVRIGT

För öars metadata synkroniserade vi kategorin Öar i Helsingfors och Wikidata. I Wikidata förbättrade och korrigerade vi etiketter och beskrivningar på svenska, engelska och finska (se Wikidata sökning på öar på karta).

Det finns nästan 200 öar i Helsingfors och de har alla en artikel på svenska Wikipedia. Den del öar har artikel på finska. Länkarna mellan svenska och finska var bristfällig, så vi satt länkarna i skick så att båda språkversionerna hittas lättare i Wikipedia.

Öar i Helsingfors på Wikidata

Gator på Wikidata

För Helsingfors’ sevärdheter och gator har vi förbättrat metadatan i Wikidata genom att se till gators namn finns listade på finska och svenska på 16 språk. Som exempel se Alexandersgatan.

Vi har gjort detta för Mannerheimvägen, Centralgatan, Alexandersgatan, Norra Esplanaden, Södra Esplanaden, Stora Robertsgatan, Auroragatan, Skillnaden, Bulevarden, Lönnrotsgatan, Arkadiagatan, Runebergsgatan, Norra Hesperiagatan, Södra Hesperiagatan, Sandelsgatan och Topeliusgatan.

Vi hittade Wikidata-verktyget nameGuzzler som kan användas för att kopiera namn ännu bredare.

Sevärdheter

För sevärdheter i Helsingfors, har vi förbättrat metadatan i Wikidata så att de har namn på 16 språk som beaktar Finlands tvåspråkighet. Som exempel se Svenska Teatern som nu heter Svenska Teatern på flera språk än förr.

Vi har gjort detta för Svenska normallyceum, Svenska Teatern, Havis Amanda, Presidentens slott, Sveaborg, Marskalk Mannerheims ryttarstaty, Riksdagshuset i Helsingfors, Svenska Klubben, Gamla Saluhallen, Johan Ludvig Runebergs staty, Sandudds begravningsplats, Högvakten, Amos Rex och Bolt Arena.

Inofficiella namn i Helsingfors

Med Svenska litteratursällskapets källa stadsnamn.sls.fi skapade vi en Wikipedia artikel Lista över inofficiella namn i Helsingfors. Länkarna i listan till de ställen och begrepp som vi hittat Wikipedia artiklar för gör listan på smeknamn till en bra överblick på folkkära, viktiga svenska ställen i Helsingfors.

Projekt Fredrika förbättrar täckningen av det svenska i Finland på Wikipedia, främst på svenska men också på andra språk. Läs om oss på Wikipedia (Projektsidan, Project page, Projektisivut, Projektseite, Page du projet, страница проекта, eller följ oss på Twitter, Facebook, Instagram, eller Youtube.