Om Projekt FredrikaVÅRA MÅLGODA SEDERWIKIPEDIAMÖTENTILLBAKABLICKFINLANDUKRAINAHELSINGFORSRASEBORGÅLANDNAGUINGÅIDROTTFÖRFATTAREBIRGER CARLSTEDTÖVRIGT

Projekt Fredrika jobbar för det svenska Finlands representation på Wikipedia. På uppdrag av Raseborg stad har vi gjort en överblick av Raseborgs representation på Wikipedia för att möjliggöra förbättringar.

Förbättringar i Raseborg på Wikipedia är beroende av bidrag från sakkunniga skribenter. Projekt Fredrika står för analys och grundstädning samt koordinering av möjlig hjälp. För fortsatta förbättringar litar vi på kunnig hjälp för att peka ut sakfel, skriva större helheter och ladda upp bilder till Wikipedia. 

I denna överblick av allt Raseborg-relaterat på Wikipedia visar vi vad som redan existerar och hur mycket de läses. Dessutom tittar vi på Raseborg i Wikidata (öppen databas), WikiMedia Commons (bildbank) och OpenStreetMap (kartor) och delar med några av våra förstå åtgärdar.

Vi hoppas överblicken både överraskar och inspirerar!

Huvudsidan Raseborg på Wikipedia

Huvudartikeln Raseborg finns på 29 olika språk (se vilka med en wikidata query). Vi gav svenska artikelns bit om Raseborgs sevärdheter en första uppstädning, men det finns mycket till att göra. 

Top lästa artiklar

Det finns många flera artiklar om Raseborg på många språk. För statistik om Raseborg på Wikipedia har vi kört Fredrikas Lupp. Låt inte siffrorna skrämma dig - lite längre fram visar vi grafiska bilder av statistiken.

Skärmdump av Fredrikas Lupp med top 10 lästa artiklar om Raseborg. Siffrorna är för 60 dagar innan januari 2022. Se hela top 100 listan här.

Relativa siffror ger mera insikt än absoluta, t.ex. artikeln om Ekenäs är mer läst än Raseborg på svenska, men på finska är det tvärtom. På engelska, tyska och estniska är det artikeln om företaget Fiskars som är mest läst.

Det är även värt att notera att information som används av Google och andra inte nödvändigtvis syns alls i statistiken. T.ex. “infolådor” i Googles sökresultat kan få mycket visningar utan att nån klickar sig vidare till Wikipedia.

Top 100 listan har flera artiklar om personer. Det beror på att Wikipedia kategorin Raseborg innehåller även kategorin “Personer från Raseborg”. Människor är en av de mest lästa typerna av artiklar på Wikipedia. Detta ger underlag för att lägga till listor över “Personer från Raseborg” till artiklar - vilket vi nu gjort för svenska artikeln om Raseborg. Mera om typerna av artiklarna på Wikipedia finns på sidan Size of Wikipedia.

Alla artiklar om Raseborg

Folk hamnar in på Wikipedia beroende på vad de googlar om och klickar sig vidare till. Det väcker frågor: Vilka alla artiklar existerar om Raseborg? Vilka är relativt mest lästa där det lönar sig att göra förbättringar? Robert gjorde en mastar-lista på Raseborg-artiklar för att analysera.

Antalet Wikipedia artiklar om Raseborg är olika beroende på språk - alla artiklar existerar inte på alla språk. Svenska Wikipedia har flest artiklar, 1337 artiklar av vilka en stor del (1105) är robotskapade artiklar om enskilda naturobjekt: öar, sjöar, fjärdar, vikar, etc. 

Antalet artiklar om Raseborg gjord med hjälp av Wikipedia kategorier kombinerat med en Wikidata sökning (P131, se sökning).

Svenska

Arean representerar mängden relativa visningar på svenska Wikipedia. Den lägsta nivån är enskilda artiklar, och de två övre är samma artiklar grupperade.

På svenska Wikipedia finns en hel del artiklar om personer med koppling till Raseborg. Artiklar om människor är ett av de mest lästa ämnen på Wikipedia globalt. Mest läsningar i storleksordning har författare Jörn Donner, företagare Dan Olofsson, författare Are Waerlund, programledare Janne Grönroos, författare Malla Silfverstolpe och general Ernst Linder

Bland artiklar om bebyggelser är mest lästa orterna i storleksordning Ekenäs, Raseborg, Karis, Pojo, Bromarv, Tenala, Snappertuna och Fiskars (ort). Mesta lästa bruk är Fiskars bruk, Billnäs och Svartå. Mest lästa historiska byggnader är Raseborg slott, Svartå slott, Villa Billnäs och Villa Skeppet. Bland historiska ställen Harparskoglinjen, Fånglägret i Dragsvik, Raseborgs grevskap, Junkarsborg, Kroggårdsmalmen och Källviken

Bland naturobjekt toppar Hangö udd, Jussarö, Lojo sjö, Pojoviken, Svartån, Nyland, Ekenäs skärgårds nationalpark och Hästö-Busö

Inom organisationer är det Nylands Brigad, Fiskars, Sisu Auto, tidningen Västra Nyland, Yrkeshögskolan Novia, BK-46 och Ekenäs IF som får mest läsningar. 

Finska

Arean representerar mängden relativa visningar på finska Wikipedia. Den lägsta nivån är enskilda artiklar, och de två övre är samma artiklar grupperade.

På finska Wikipedia läses också om många personer med koppling till Raseborg. Mest läsningar får sångerska Jannika B, författare Jörn Donner, kultledare Maria Åkerblom, politiker Nils Torvalds, författare Tommy Tabermann och politiker Suvi-Anne Siimes

I bebyggelse-artiklar är mest lästa orterna Raasepori, Tammisaari, Karjaa, Fiskari, Pohja, Bromarv och Tenhola. Bruken Fiskarsin ruukki, Mustio (Svartå) och Pinjainen (Billnäs). Byggnaderna Raaseporin linna och Mustion linna. Bland historiska ställen Tammisaaren vankileiri, Grabbacka, Junkarsborg, Harparskog-linja och Tuna

Bland naturobjekt Lohjanjärvi, Jussaari (Jussarö), Hankoniemi, Junkarsborg, Tammisaaren saariston kansallispuisto och Mustionjoki

Bland organisationer Sisu Auto, Fiskars (yritys), Uudenmaan prikaati, Toroidion, Ekenäs IF (jalkapallo) och Yrkeshögskolan Novia

Engelska

Arean representerar mängden relativa visningar på engelska Wikipedia. Den lägsta nivån är enskilda artiklar, och de två övre är samma artiklar grupperade.

Även på engelska Wikipedia finns en hel del artiklar om personer med koppling till Raseborg: politiker Nils Torvalds, politiker Ole Torvalds, författare Jörn Donner, stridspilot Hans Wind, diplomat Gustaf John Ramstedt, sångare Jannika B och general Ernst Linder

På engelska får Raseborgs organisationerna nästmest uppmärksamhet efter personer med företagen Fiskars, Sisu Auto, Toroidion och SuperShe Island samt fotbollsklubben Ekenäs IF

I engelska bebyggelse-artiklar är de mest lästa orterna Raseborg, Ekenäs, Karis, Fiskars, Pohja, Tenala, Bromarv och Dragsvik. Bland historiska ställen och byggnader är det Raseborg Castle, Villa Skeppet, Tammisaari prison camp och Junkarsborg. Jämfört med svenska och finska märker man avsaknaden på bland annat bruksorterna Svartå och Billnäs. 

Händelsen Battle of Gangut (Striden om Hangö) är mycket välläst. 

I naturen är det Jussarö, Hanko Peninsula och Ekenäs Archipelago National Park som drar läsare. 

Tyska

Arean representerar mängden relativa visningar på tyska Wikipedia. Den lägsta nivån är enskilda artiklar, och de två övre är samma artiklar grupperade.

På tyska är det organisationer i Raseborg som drar relativt mest läsare: Fiskars och Sisu Auto. Föreningen Ekenäs IF har en smal kakbit. 

Bland personer intresserar politiker Nils Torvalds, stridpilot Hans Wind, författare Jörn Donner, handbollsspelare Mikael Källman och politiker Ole Torvalds

Av orterna läses det på tyska mest i storleksordning om Ekenäs, Raseborg, Karis, Fiskars, Pojo, Tenala, Snappertuna och Bromarv. Om byggnader läses det endast om de två artiklarna som existerar: Burg Raseborg och St. Maria (Pohja) (Pojo kyrka). 

Den enda händelsen Seeschlacht bei Hanko (Sjöslaget vid Hangö) udd är väl omläst. 

Estniska

Arean representerar mängden relativa visningar på estniska Wikipedia. Den lägsta nivån är enskilda artiklar, och de två övre är samma artiklar grupperade.

På estniska får orterna mest läsningar: Raseborgi linn, Ekenäsi linn, Pohja vald, Fiskari, Karis, Snappertuna vald, Tammisaari vald, Ekenäs och Karise linn

Som andra kommer personerna: författare Jörn Donner, spjutkastare Pauli Nevala, författare Tommy Tabermann, politiker Nils Torvalds, och politiker Thomas Blomqvist

Av organisationer har endast Fiskars en artikel på estniska. 

Av naturobjekt är det artikeln om Estland - en ö i Raseborg som får läsningar. 

Förbättringar i Wikipedia

För att strukturera artiklarna och länka ihop dom kan man använda så kallade navrutor som syns längst nere på alla artiklar där de nämns. Samma struktur kan användas på flera språk vilket gör det samtidigt klart vilka artiklar existerar (blåa länkar) eller saknas (röda länkar) på olika språk.

Robert har skapat en navruta för Raseborg på svenska. Se Mall:Raseborg, Malline:Raasepori och Template:Raseborg Cityscape

###Bilder av Raseborg

Wikimedia Commons är bildbanken med öppet licenserad bilder som används i Wikipedia och Wikidata. Commons fungerar i sig huvudsakligen på engelska, men bilderna används över språken. 

Var behövs det bilder?

För att systematiskt förbättra Raseborgs bilder på Wikipedia och Wikidata finns det olika metoder:

 1. Gå igenom artiklar och förbättra läget:
  1.1) evaluera manuellt bilder i artiklar i ordning av synlighet (antal visningar)
  1.2) gör sökningar på artiklar utan bilder inom Raseborg (t.ex. med Wikipedias sökning, eller med Petscan)
  eller 1.3) sök på Wikidata objekt utan bild (se sökning).

 2. Kolla bildarkiv relaterade till Raseborg på t.ex. finna.fi och ladda upp stora mängder med bilder till Commons - fundera sedan på var de kunde användas.

Raseborg på Wikimedia Commons

Raseborgs kategorier med bilder i Wikimedia Commons, se här.

För att se Commons nuvarande Raseborg-bilder, se huvudkategorin Category:Raseborg eller någon av de följande ort-underkategorierna.

Kartor över Raseborg

Robert skapade en kategorie för kartor Category:Maps of Raseborg och lade till de få kartor som finns hittills. Robert laddade även upp socken kartor av Tenala, Pojo och Karis från 1844.

På finska används en historisk karta över kommungränserna år 1965 - Robert gjorde en tvåspråkig variant av den som passar bra in på artiklar om orter.

För att skapa en modern stilren karta av dagens Raseborg med stadsdelar för Wikipedia artiklar på flera språk, så är alternativen:
1. Robert editerar den existerande 1965-kartan och lägger med punkter för Fiskars, Billnäs och Svartå.
2. Robert gör en karta baserad på en dynamisk OSM-karta lik den Robert skapat för Porkalaområdet (se här).
3. Lägg upp en förenklad variant av Raseborgs turismkartan på Commons: möjligen dyrt för Raseborgs stad att skapa den, eller svårt med tanke på rättigheter.

Att lägga till bilder i Commons

Wikimedia är mycket sträng med rättigheter, så man kan inte ladda upp vad som helst. Lättast kommer man undan med att ladda upp egna bilder som man äger rättigheterna till. Det är viktigare att det finns nån bild i Wikipedia, än ingen bild.

Förutom egna är ett bra alternativ är att söka på historiska bilder i finna.fi - de är ofta passligt licensierade, så att man får ladda upp bilden till Commons och använda den på Wikipedia. Läs mera om att hitta bilder på sidan Finding images tutorial.

###Raseborg på Wikidata

Wikidata är den ultimata metadatan under ytan som fungerar över språkgränser och plattformer. Ju bättre ifyllt Wikidata är om allt Raseborg relaterat, desto bättre används informationen i sökmotorer, i Wikipedia och i andra tjänster som utnyttjar öppen data. 

Raseborg på Wikidata: Q633371

För centrala objekt som orter och sevärdheter är det viktigt att fylla i så mycket information som möjligt. Med ett verktyg som ProWD kan man jämföra liknande objekt för att se vad de oftast har ifyllt - t.ex. ProWD-dashboard för kommuner i Finland. Raseborg saknar t.ex. bild (P18), area (P2046), officiellt namn (P1448), och Wikimedia-kategori för kartor (P7867).

Raseborg-orter med utvalda Wikidata-fält (se sökning) - bild fattas för många, och beskrivningar på tyska och estniska är bristfälliga

Ett urval sevärdheter i Raseborg med utvalda Wikidata-fält, se sökning med ännu flera. Vilka alla bör läggas till i listan?

För tillfället finns det 1484 Wikidata-objekt som är markerade inom Raseborg (P131). En stor del av objekten är platser, t.ex. är 1058 nån form av ö. Tidigare var 354 utan klassificering (P31 “instans av”) vilka Robert har korrigerat.

Vidare har Robert städat upp och lagt till beskrivningar på svenska och engelska för hundratals objekt med verktygen Wikidata Query, QuickStatements och Google Sheets. Se t.ex. med denna sökning alla objekt som fortfarande saknar beskrivning i Wikidata på engelska.

Raseborgs Wikidata-objekt på karta (se kartsökning) - blåa är sjöar eller fyrer, gröna forngravar, röda öar eller övriga

###Raseborg på OpenStreetMap

OpenStreetMap (OSM) är en karttjänst baserad på öppen data till motsats av t.ex. Google Maps. OSM används av datajättarna Apple, Amazon och Facebook samt av hundratals om inte tusentals mindre appar och tjänster som t.ex. motionsapparna Strava och Suunto samt fastighetsförmedlingstjänsten Oikotie. 

Vid Kopparö är t.ex. naturstigen från camping området till Långön och Stora Sandö bara delvist utritad.

Brister i OSM kan korrigeras av vem som helst, men det kräver lokalkunskap för att veta vad de väsentligaste områden är, och till att märka uppenbara brister eller fel i kartor. Efter att man tryckt “Redigera” kan man välja att rita av Lantmäteriverkets kartor, satelitkartor eller egna GPS-rutter. 

Här följer några exempel på områden som kunde granskas av lokala sakkunniga.

Historiska byggnader och dess omgivning:

Naturområden:

Bilaga: Smakbitar

Här följer smakbitar ursprungligen skickade per mejl.

Smakbit 1

Jag har skapat en så kallad navruta för Raseborg på svenska (och senare även på finska och engelska). En navruta är en överblick över alla artiklar inom ett ämne, och syns längst nere på varje artikel som nämns i den.

Jag har använt analyserna jag kört, samt eget omdöme för att välja artiklarna. Den här versionen är för svenska Wikipedia, men det går relativt lätt att skapa navrutor på andra språk då en första är gjord. 

Jag hör gärna era första intryck om innehållet i navrutan innan jag lägger till den på alla artiklar som nämns i den. Saknas något väsentligt enligt er? Navrutan finns även “lajv” här: Mall:Raseborg

Tillägskommentar: kartan över Raseborg jag använde fanns bara på finska tidigare. Jag har skapat en tvåspråkig variant av den och lagt upp den på Wikimedia Commons så att den kan användas i flera artiklar.  

Smakbit 2

Angående analyser jag kört och hur de kan utnyttjas i att t.ex. prioritera artiklar i olika sammanhang.

I följande Voronoj-diagram för artiklar på svenska, beskriver arean antalet visningar under en 5 års period. Lägsta nivån är enskilda artiklar, och de två övre är grupperingar. 

Voronoj-diagram för visningar av svenska artiklar.

Artiklar om bebyggelse och naturobjekt är kombinerat det mest lästa inom Raseborgs kategori. Storlekarna på lådorna ger tankar om i vilken ordning förbättringar till artiklar kunde prioriteras, t.ex. Ekenäs, Raseborg, Karis, etc. 

Sevärdheter inom Raseborg i Raseborg-artikeln var bristfällig från tidigare. Jag skrev om den och försökte samtidigt även framhäva stadsdelarna inom Raseborg för att möjliggöra att folk hittar vidare till dom. Samma kan effektivt göras för alla stadsdelar och orter inom Raseborg på svenska och andra språk. 

Personer är en av de mest lästa teman på Wikipedia överlag. Jag skapade en Personer från Raseborg-del i svenska artikeln som ger ett intressant djup till artikeln och orten. Samma listor görs lätt för mindre orter inom Raseborg på flera språk. Omvänt kunde orter framhävas i personers artiklar för att folk hittar till artiklar om Raseborg. 

Smakbit 3

 • Svenska navrutan är implementerad på alla artiklar som nämns i den. 
 • Samtidigt har jag gjort en första grundstädning på alla artiklar inom navrutan, dvs jag har: 
  • sett till att alla artiklars första mening innehåller Raseborgs stad, och att meningen är enhentlig, “i x, Raseborgs stad, Finland.”
  • lagt till så kallade infolådor där de saknas
  • lagt till källor i artiklar som inte hade en enda 
  • lagt till bild i de flesta artiklar som saknade bild 
 • Då jag gått igenom artiklarna på orter och sevärdheter känner jag att de ger en snäv uppfattning om orterna. Drönarbilder, eller på annat sätt mera beskrivande bilder av t.ex. Billnäs, Tenala, Bromarv, Pojo, Snappertuna skulle göra gott för deras artiklar. T.ex. Pojo har blott en bild av kyrkan. 

Smakbit 4

Smakbit 4 är att jag har gett svenska artikeln om Bromarv en grundstädning. Jag lade även till en del grundfakta som saknades. En del bilder från Bromarvs existerande bilder i Commons fick komma med i svenska artikeln. 

Artikeln närmar sig stadiet att lokala sakkunniga kan bidra vidare till den. Innehållet kan sedan utnyttjas på andra språk. 

Jag strukturerade om artikeln enligt samma format som använts i Nagu och Ingå. Strukturen är inget bestämt, men den påminner om best practises från många ort-artiklar på Wikipedia.

Smakbit 5

En akademisk forskning om Wikipedia och turism. Forskingen bevisade att spanska orter med en förbättrad Wikipedia artikel på turisters hemmalands språk korrelerade med en 9% ökning av hotellövernattningar från det landet i ortens hotell. Det är en intressant observation för Wikipedias inverkan på turism. Det skulle inte överraska mig om det finns liknande korreleringar utanför turism. 
http://marit.hinnosaar.net/wikipediamatters.pdf

Smakbit 6

Ett exempel på google-resultat för “Raseborg Castle”. En mer genomtänkt intro till Wikipedia artikeln skulle visa något om slotts användning i modern tid i Google sökresultat. Vi har gjort ändringen och väntar nu att den ska uppdateras i Google.

Projekt Fredrika förbättrar täckningen av det svenska i Finland på Wikipedia, främst på svenska men också på andra språk. Läs om oss på Wikipedia (Projektsidan, Project page, Projektisivut, Projektseite, Page du projet, страница проекта, eller följ oss på Twitter, Facebook, Instagram, eller Youtube.