Om Projekt FredrikaVÅRA MÅLGODA SEDERWIKIPEDIAMÖTENTILLBAKABLICKFINLANDUKRAINAHELSINGFORSRASEBORGÅLANDNAGUINGÅIDROTTFÖRFATTAREBIRGER CARLSTEDTÖVRIGT

Hur många finlandssvenskar finns det allt som allt på Wikipedia? Vilka finlandssvenska författare med sida på tyska Wikipedia har vunnit ett litteraturpris? Dylika sökningar var omöjliga före Projekt Fredrika kavlade upp ärmarna.

Wikidata möjliggör både knepigare specifika sökningar samt överblickgivande listor och faktarutor över språkgränser som hjälper att förbättra innehållet på Wikipedia. Men det forutsätter att grunddatan är i skick. Man kan inte söka på finlandssvenskar om de inte har definierats. 

När vi körde första Wikidata-sökningen på finlandssvenskar på hösten 2019 hittade vi färre än 10 personer som på måfå blivit definierade etnicitet Finlandssvensk (P172 Q726673), eller kombinationen av medborgare Finland och modersmål svenska (P103 Q33 och P27 Q9027).

Idag (17.9.2020) finns det 2074 finlandssvenskar på Wikidata tack vare gångna årets grundarbete att definiera och städa Wikidata. Prova söka själv via denna länk.

Skärmdump av en Wikidata-körning på finlandssvenskar: prova köra själv med att klicka på blåa play-knappen här

Förbättringen i Wikidata möjliggör förbättrade kategorier, tillämpade listor, faktarutor och analyser. Projekt Fredrika har hittills utnyttjat Wikidata om finlandssvenskar till att:

Ju flera som kategoriseras i Wikipedia och i Wikidata som finlandssvenskar, desto handgripligare blir det att förbättra det svenska i Finland på Wikipedia.

Vad och hur gjorde vi?

Det behövdes listor på finlandssvenskar för att komma igång. Wikipediasidors löptext i sig benämner ibland nån som finlandssvensk, ibland inte. Däremot innehåller Wikipedias kategorier en bra mängd med finlandssvenskar: hösten 2019 hade kategorin på svenska Wikipedia 1094 sidor, engelska 607 sidor och finska 1233 sidor. En del unika, en del med sida på flera språk.

Vi konsulterade wikipedianer både i principer och verktyg. De tipsade oss att inte blint kopiera data vidare och att markera Wikidata uppdateringens källa som “Importerat från Svenska Wikipedia” (P143 Q169514). En tysk Wikidataentusiast utmanande oss om finlandssvenskars medborgarskap, modersmål och etnisk grupp. Vi fick behändiga färdiga exempel för verktygen: PetScan för att ladda ner listor på Wikipedia-kategorier och QuickStatements för att köra in kommandon i Wikidata.

När vi granskade vår lista på finlandssvenskar var vi inkluderande, inte exkluderande. Modersmål och medborgarskap är ju inte alltid kristallklar, speciellt om man går bakåt i tiden till före 1809. Wikipedias kategorier som vuxit fram med åren visade sej vara pålitliga och det fanns god grund för ursprungliga kategoriseringarna.

Med vår granskade lista kunde vi sedan markera över 2000 finlandssvenskar i Wikidata.

Städa och utveckla vidare

Snabbt märkte vi att Wikidata om våra över 2000 finlandssvenskar var bristfällig, så vi fyllde i och putsade kön, sysselsättning, födelsedatum, födelseplats, dödsdatum, dödsplats och etiketter på svenska, finska, engelska och tyska. Problemfallen går smidigt att identifiera med färdiga sökningar vi har sparat på Projekt Fredrikas sida Fönstret mot Wikidata.

En del städning gick lätt, en del krävde lite mera arbete, och en del fall förblir oklara: några finlandssvenskar har lyxen av att ha fötts två gånger - de har två olika födelsedatum beroende på källa.

Vi uppdaterade även finlandssvenskarnas Wikidata-etiketter, och har en plan för hur Wikidata-beskrivningarna på svenska, finska, engelska, tyska och franska ska sättas i skick på en gång med lite Google Spreadsheet och QuickStatements arbete.

_Skulle du villa bidra till det svenska i Finland på Wikipedia? Läs mera om hur du kan bidra och följ oss på TwitterFacebook, eller Instagram. _

Foto: Folktingets Svenska dagen-fest, fotograf Niklas Gerkman

Projekt Fredrika förbättrar täckningen av det svenska i Finland på Wikipedia, främst på svenska men också på andra språk. Läs om oss på Wikipedia (Projektsidan, Project page, Projektisivut, Projektseite, Page du projet, страница проекта, eller följ oss på Twitter, Facebook, Instagram, eller Youtube.